Kategoriler
İpuçlar

Joomla Seo Ayarları ve Eklentileri

Bu yazımda sizlere basit düzeyde joomla seo ayarları hakkında bilgi vermeye çalışırken, bu ayarları yapmanızda size yardımcı olacak ve rüştünü ispatlamış joomla seo eklentilerini de tanıtmaya çalışacağım.

Uzun soluklu bir yazı dizisi olacağı için joomla‘ da seo aşamalarını adım adım kaleme alacağım. Yazıma başlamadan önce joomla 1.6 sürümü hakkında kısa bir yorumda bulunmak istiyorum. Joomla ekibi son zamanlarda wordpress ekibinin piyasanın büyük bir bölümünü eline geçirmesi sebebiyle ( her ne kadar joomla içerik yönetimi wordpress ise blog sistemi olmasına rağmen gün geçtikçe wordpress blog hizmetinden çıkarak komplike içerik yönetim sistemi görevi görmeye başlamıştır. ) 1.6 sürümü ile birlikte joomla‘ yı daha kullanışlı bir hale getirmeye çalışmış ve özellikle içerik yönetimi konusunu bir hayli basite indirerek, kategori yapısı’ nı kalıplaşmış şeklinden çıkarkatar wordpress olduğu gibi kategori ağacı yapısına kavuşmuştur. Bu ne demek oluyor? Daha önceleri joomla da bölüm ve kategori yöneticisi olmak üzere iki sınıf var iken şuan herşey tek bir kategori yöneticisi altında toplanmakta vedilediğiniz kadar birbirine bağlı alt kategoriler oluşturabilmektesiniz. Konuyu fazla uzatmıyor ve ilerleyen günlerde joomla 1.6 özelliklerine değinebiliriz müjdesini vererekten joomla seo ayarları‘ nın anlatımına geçiyorum.

Joomla 1.6 seo ayarları nasıl yapılır ?

Joomla sitemizin kurulumunu başaralı bir şekilde yaptıktan sonra ilk yapmamız gereken “genel ayarlar” kısmında bulunan Title ( site başlığı ) – Meta Description ( Site genel açıklaması ) ve Meta Keywords (site ana anahtar kelimeleri ) ayarlarını yapmaktır.

 

Yukarıda bulunan resimde gösterildiği gibi “genel ayarlar” bölümüne girdiğiniz zaman aşağıdaki gibi bir ekran ile karşlaşacaksınız. Joomla genel ayarlar bölümünde yaptığınız değişikliklerin kayıt edilebilmesi için ftp kök dizinde bulunan “configuration.php” dosyasının chmode ayarının 777 olması gerekmektedir. Önemli : Joomla genel ayarlar kısmındaki işleminiz bitene kadar chmode ayarları 777 olarak kalabilir, fakat işlem bittikten sonra mutlaka eski haline yani 644 konumuna getirmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde sitenizde ciddi anlamda güvenlik açığını kendi ellerinizle oluşturmuş olursunuz.

“Balık baştan kokar”

  1. Meta Title ( Site Başlığı ) : Bu alan sitemizin ana başlığını oluşturmaktadır. Google arama sonuçlarında web sitemizin listelenmesi durumunda, ziyaretçilerin ilk olarak karşılaşacakları kısım burasıdır. “Balık baştan kokar” atasözünden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki ; bir web sitesi içinsite başlığı çok önem arzetmektedir. Site başlığı seçerken hedefinizi, müşterinizi ve google amcayı düşünmeniz gerekmektedir. Anlayacağız o ki üçü bir arada olan bir tek nescafe değildir. Site başlığı girerken maksimum 60 – 70 karakter kullanmalısınız. Daha fazla girilen karakter sayısı google tarafından dikkate alınmayacağı gibi, sitenizin “seo” puanına katkısı negatif ( – ) yönde olacaktır.
  2. Meta Description ( Site Açıklaması ) : Her sistemde olduğu gibi joomla siteler içinde mutlak suretle site açıklaması girilmelidir. Sitemizin meta açıklamasını yazarken yine site başlığında ( title) olduğu gibi bir karakter limiti söz konusudur. Site başlığı için bu rakam maksimum 60 – 70 ikensite açıklaması için 150 – 160 karakterle sınırlıdır. Site başlığında olduğu gibi açıklama kısmındada abartıya kaçmamanızı ve belirtilen karakter sayısının dışına çıkmamanızı biz değil google’ ın kendisi önermektedir.  Site açıklama kısmında google sizden bir solukta sitenizi anlatmanızı istemektedir. “Benim adım hıdır elimden gelen budur” bir solukta anlatım tekniği iken ” benim adım hıdır fayans yaparım, tesisat yaparım, marangozluktanda biraz anlarım, döşemecilik yapmışlığmda vardır hatta ailem izin verseydi okuyup inşaat mühendisi bile çıkacaktım ama nasip kısmet değilmiş şimdi bizim hüsamettin abinin yanında demir doğrama kalfası olarak çalışıyorum.”  bir solukta anlatım tekniği değildir.
  3. Meta Keywords ( Site ana anahtar kelimeleri ) : Mükemmel üçlümüzün son sırasında sitemizin “ana” anahtar kelimeleri yer almaktadır. Neden “ana” kelimesini kullanıyorum ? Çünkü ; özellikle joomla alt yapısını kullanan sitelerde ekstra bir ayarlama yapılmaz ise tüm alt sayfalarda bu anahtar kelimeler gözükmektedir ve tabikide sitemiz ana sayfası için büyük önem arzetmektedir. Bu anahtar kelimelerin sayısı maksimum 10 – 15 ile sınırlı olması gerekirken, kimi rivayetler ise ( fazla mal göz çıkarmaz spamcıları ) buraya girilecek anahtar kelime sayısı için bir limit yoktur der.  (Siz yinede rivayetlere pek aldırış etmeyin. )
  4. Content Rights ( İçirek ihaklarınız ) : Bu kısmın seo ile direkt olarak bir etkisi bulunmamakta, fakat yukarıda vermiş oludğum resimde ilgili alan görününce açıklama yapma gereği duydum. Bu alan ile sitenizde yazılan yazılarınız hakkında “içerik ( telif ) hakkı” yayınlayabilirsiniz.
  5. Show Title Meta Tag – Show Author Meta Tag ( Başlık ve yazar etiketi ) : Bu bölümde bahsedilmek istenen yazı başlığı ve yazıyı yazan yazarın bilgilerinin meta alanında görüntülenip görüntülenmeyeceğidir. Show Title Meta Tag seçeneğine evet demeniz zorunludur, yazar etiketi ise sizin isteğinize kalmıştır.
  6. Joomla seo ayarlarında en önemli bölüme gelmiş bulunmaktayız. Yukarıda resimde yer alan ve 6 rakamı ile işaretlenen bu bölümde 5 adet farklı ayar yer almaktadır.
    • Search engine friendly URLs : Bu bölümü işaretlediğiniz zaman index.php?option=com_content şeklinde olan link yapınız /baslik.html görüntüsüne kavuşacaktır.
    • Mot_Rewrite : htaccess dosyasını kullanarak url yönlendirme işlemi yapabilmemiz için bu apache modülünü hosting paketimizin desetkliyor olması gerekmektedir. Sunucumuzdamod_rewrite özelliği aktif ise ( genellikla zeten aktiftir ) ftp kök dizinde bulunan htaccess.txt dosyasının sonundasi .txt kısmını silerek dosyamızın adını .htaccess yapmamız gerekmektedir. Aksi halde bağlantılarınız çalışmayacaktır.
    • Adds suffix to url : Seçeneğini aktif etmemiz durumunda bağlantılarımızın sonuna. html uzantısı gelecektir ( yazibasligi.html ).  Şayet bu seçeneği hayır olarak işaretlerseniz bağlantı adresleriniz “siteadi.com/yazibasligi” şeklinde görünüme kavuşacaktır.
    • Unicode aliases : seçeneğini aktif etmeniz durumunda Türkçe karakterler veya diğer bir değişle “ö,ğ,ü,ş vb.” gibi evrensel karakterler ( unicode ) linklerinizde herhangi bir kısıtlama olmadan yazıldığı gibi görünecektir.
    • Include site name in page title : Joomla genel seo ayarlarının son seçeneğine nihayet gelmiş bulunmaktayız. Bu son seçenekte bizlere site adımızın yani site başlığımızın alt sayfalarada (yazılar, kategoriler etiketler, iletişim vb. ) görüntülenip görüntülenemeyeceğini sormaktadır. Şayet tek kelimelik sadece sitenin gerçek adını site başlığı olarak kullanıyorsanız bu seçeneği evet olarak işaertleyebilirsiniz.  Uzun bir site başlığınız var ise bunu kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Meta Title bölümünde izah ettiğim gibi içerik başlıklarınız maksimum 70 karekter uzunluğunda olmalıdır. Yazı Başlığı -Site başlığı şeklinde kullanılan bir yapıda bu 70 karakteri çok rahatlıkla geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın